Catharina Baai |
Rabi is een interessant eiland. In 1945 zijn alle bewoners van het eiland Banaba, in Kiribati, dat door fosfaatwinning helemaal was verwoest, hier naar toe verplaatst. Natuurlijk werd alles geregeld door Engeland, die eerst het fosfaat had gewonnen. Hier bij Catharina Bay staat een enorme kerk en een aantal houten huisjes, blijkbaar allemaal door de Engelsen neergezet. Geld voor onderhoud is er zo te zien niet.
Een hééle grote kerk voor een dorp van 10 huizen |
De kinderen hebben schoolvakantie |
De prachtige baai van Albert Cove |
In het hutje van de oude man met Tapita |
Tapita in haar tara aanplant |
Zaterdagmorgen gaan we met Peltje naar het strand. Daar komen we Tapita tegen. Zij woont hier met haar grootmoeder in een armzalige hut. Ze bewerkt het land, verbouwt taro, bananen, papaya en natuurlijk kava. Ook raapt ze kokosnoten van de palmen die hier overal groeien. Het vruchtvlees wordt gedroogd en als copra verkocht. Samen met haar grootmoeder vlecht ze matten en maakt ze manden voor eigen gebruikt. Een zelfvoorzienend, heel simpel bestaan. Maar ze is wel vrolijk; vanwege de overvloed aan kokosnoten, hebben ze vast geen honger. We hebben kadootjes meegebracht, die we haar geven met het verzoek het te delen met overige bewoners van de baai. Er woont nog een oude man en nu in de schoolvakantie ook diens neef met zijn vrouw en 7 kinderen, ook allemaal in simpele hutten van palmbladeren.
Het hutje van Tapiti; er wordt kokos gedroogd |
Tapita neemt ons mee op een wandeling en laat haar land zien en vertelt over haar leven. Haar man is gestorven door een beet van een haai en haar dochtertje van anderhalf woont nu bij haar oma in het hoofddorp. Tapita heeft geen tijd voor haar dochter helaas, ze moet wat geld verdienen voor haar kind met kopra. Ze probeert er so vaak mogelijk naar toe te gaan: 2 uur lopen langs de kust tenminste als het eb is.
Tapita's (groot)moeder vlecht een mand |
Kinderen op bezoek op de Pélagie |
Wat een andere wereld, wat hebben wij een luxe; wat hebben zij weinig. Honger hebben ze niet, maar daar lijkt dan ook alles mee gezegd. Er is geen electriciteit, zelfs geen generator; geen medische voorzieningen, de school alleen in het dorp verderop, 2 uur lopen. En wat voor invloed hebben wij zeilers? Brengen we er onvrede, onbereikbare weelde? Ik had de indruk dat Tapita dat wel zo zag. We nemen kadootjes mee; maken we dan bedelaars van deze mensen, of zien ze het toch als een vergoeding voor het gebruik van hun baai?
Met een gemengd gevoel laten we deze prachtige plek achter ons. Dat mensen nog in zulke armoedige omstandigheden leven; eigenlijk horen wij zeilers niet in die wereld.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten