maandag 29 september 2014

Festival in Lovina, Bali


Voor anker bij Lovina Beach

 In Lovina is een driedaags festival georganiseerd rond de aankomst van de zeilboten van Sail Inonesia. Grote plakkaten hangen op het centrale pleintje bij het strand waar het afwisselende programma te lezen valt, óók in het Engels, we zijn tenslotte op Bali. De dag voor het festival wordt een prachtig podium opgebouwd op het strand net als overdekte zitplaatsen tegen de zon:kunstig gesneden bamboe, bloemen en planten in potten, mooie beelden bij de poten van het baldakijn. De openingsceremonie zou om vier uur ‘s middags moeten beginnen, maar de hoogwaardigheidsbekleders komen pas tegen vijven.
Ondertussen kunnen we de gamelanmuziek beluisteren en de dansers in hun prachtige kledij bewonderen, ook leuk! 
Openingsdans
Na een kleurige openingsdans en de onvermijdelijke toespraken, niet in het Engels, begint de optocht van de verschillende dorpen hier in de buurt. 
De drumband opent de show, gevolgd door dansers, jongens op stelten, bruidsparen in traditionele kledij en een aantal "monsters". 
Eén van de monsters
Eén dansgroep staat uit volwassenen en twee prachtig geklede jonge meisjes die een ceremonie ondergaan en al dansend (zogenaamd?) in trance raken. Ze worden voorzichtig weer bijgebracht en het veld afgedragen. Een andere dansgroep gaat met een vuurkorf op het zand zitten. Er worden liederen gezongen, ineens staan de middelste vier mannen op en trappen het vuur uit, zwenken heen en weer, moeten door de bewakers tegen gehouden worden en vallen uiteindelijk op de grond, want ook zij zijn (of lijken) in trance; indrukwekkend. Helaas is de zon ondertussen ondergegaan, dus de foto's zijn zeer matig vanwege het verdwijnende licht.
De tweede dag staat in het teken van vliegeren. Op het strand vlak voor de Pélagie gaan vechtvliegers de lucht in en strijden om de titel. Wij doen klusjes op de boot en genieten ondertussen mee.
Span nummer 8, onze favoriet en de uiteindelijke winnaar
De laatste middag wordt een "stierenparade" gehouden, de Parade Sapi Gerumbungan. Als we het voetbalveld oplopen, we zijn een beetje laat, staan de stieren al klaar, helemaal mooi versierd: vlaggen en vaandels aan het halster, belletjes om de poten, sommigen zelfs een grote klok om hun hals. De stieren "paraderen" in draf over het voetbalveld langs de tribune waar wij natuurlijk weer op de voorste rij mogen zitten. Het gaat niet om de snelheid, maar om de "elegantie", wat je daar ook bij moet voorstellen bij stieren! De kop omhoog, geholpen door een touw door hun neusgaten, in prachtige draf, vandaar de belletjes en klokken, en met de staart sierlijk omhoog!
Blijkbaar moeten ze het zelf doen, want de bestuurders laten trots zien dat ze hun handen niet of nauwelijks nodig hebben. De beesten woorden goed verzorgd, ze zijn prachtig schoon en getrimd, tussen de races door worden ze geaaid en met water of een lekker luchtje ingewreven.
Het Gamalan orkest
Wij zeilers maken een wedje. Nils en ik wedden zonder enige kennis op nummer 8. Toch leuk, want nu kijken we speciaal hoe deze het doet; wij vinden dat dit span best een beetje elegant is. Blijkbaar vindt de jury dat ook want nummer 8 wint uiteindelijk. We geven onze verdiensten aan de winnaar.
Tussen de bedrijven door is er gamelanmuziek met danseressen. Een aantal zeilers wordt uitgenodigd om mee te dansen, ook Nils valt in de prijzen. 
Ook Nils danst mee
We lopen terug naar het strand, want daar begint de sluitingsceremonie. Weer toespraken en prachtige dansen, al beginnen die laatste nu bekend te worden en misschien zelfs een beetje voorspelbaar (en wat saai?), al zijn de kostuums nog zo prachtig.

Dit festival is niet alleen voor de toeristen, maar vooral ook voor de lokale bevolking. Hoewel wij, Sail Indonesia zeilers, op de eerste rij mogen zitten en verwend worden met papierenbakjes met versnaperingen, staan de lokale mensen rijen dik om ons heen, voor, achter en naast de diverse podia. Op het strand is het 's avonds erg gezellig; de eettentjes staan naast elkaar, de verkopers van speelgoed, ballonnen en flikkerende kleurige lampjes doen goede zaken. Iedereen lijkt te genieten.

Geen opmerkingen: