dinsdag 30 september 2014

Rampdag!!Na alle leuke activiteiten van de afgelopen weken, moet er nodig weer gewerkt worden aan de Pélagie. Er zijn een groot aantal kleine klusjes en de Pélagie moet vooral van buiten worden schoongemaakt. Hier wordt veel op hout gestookt en de as en roet valt iedere ochtend op ons witte schip. Wat een troep! Ik besteed een ochtend om met puts-emmers zoutwater het ergste vuil weg te halen. Nils kijkt ondertussen naar het motortje van Peltje. Het loopt slecht en we weten eigenlijk niet waarom. Eerst maar eens de bougies schoonmaken. Dat lijkt te helpen; wij blij.
De olie en brandstoffilters van de motoren van de Pélagie moeten worden vervangen. Ik leg alles klaar, laat de motoren lopen en al snel is de olie afgetapt. Het opruimen van ons kleine pompje gaat niet helemaal goed, olie spuit over de pas geboende vloer van de Pélagie; meteen maar schoonmaken… Het indraaien van het nieuwe filter zou een fluitje van een cent moeten zijn, maar het filter dat we kochten in Darwin, lijkt niet te passen. Nils klimt de motorruimte in om het ook te proberen. Helaas trapt hij op de bak met het oude filter: olie in de motorruimte. Ook dat ruimen we weer op……
Nils krijgt het filter ook niet gemonteerd en eindelijk gaan we maar eens meten; nee, de schroefdraad is niet gelijk. Ik wil even naar de buren met ook een Volvo motor, om te kijken of we daar een filter mogen lenen. Het motortje van Peltje start niet! Er loopt benzine uit! Nils haalt de kap van het motortje en legt die bovenop het oude filter: olie in Peltje: wéér opruimen…
Ondanks de "rampen" smaakt een Bintang biertje prima in deze warmte
Nu gaan we eerst maar eens lunchen en even bijkomen. Onder het eten bedenk ik me dat we in Darwin nog een goed oliefilter hadden, wat mee is gegaan naar de winkel als voorbeeld. We zoeken de hele Pélagie af: geen oliefilter te vinden. Is het toch ergens blijven liggen, in de winkel of in de auto? Dom, dom, dom!
Het motortje van Peltje blijft lekken, dus halen we het naar boven op de Pélagie om er eens goed naar te kijken. Nils demonteert het inwendige benzinetankje: de schakelaar blijkt te lekken. Na veel proberen en opnieuw monteren lekt er geen benzine meer met het gebruik van de uitwendige tank. Dat doen we altijd, dus hebben we nu geen probleem meer. Hebben we nu iets opgelost? Of toch niet? De rampdag is nog niet voorbij, want bij het monteren van het benzinetankje valt een deel van de nieuwe schroevendraaier-set  in het water!
Eenmaal bij de buren hebben die geen filter voor ons. Met een onvoldaan gevoel gaan we toch maar gezellig borrelen en eten met onze nieuwe vrienden, Garry en Bea, die we hier in een restaurantje hebben ontmoet.
Kist vam de overledene
De volgende ochtend ziet de wereld er weer anders uit. We zoeken internet af en vinden met moeite een bedrijf dat zegt de filters misschien wel te kunnen leveren. Ze bellen terug het is OK; onze routeplanner kent het adres, het is "maar" drie uur rijden naar de andere kant van Bali. De volgende ochtend zitten we al om zes uur in de auto met chauffeur. Het adres blijkt een klein werkplaatsje te zijn, wat nog niet eens open is! Na een kopje koffie zijn de jongens er wel en er zijn filters. Helaas, pindakaas, het zijn de verkeerde filters! Heen en weer bellen heeft geen succes, dus rijden we gewoon weer drie uur terug. Het is wel leuk door weer een stuk van Bali te rijden, vooral naar de drukker hoofdstad Denpasar in het zuiden. Daar zijn de grote luxe hotels en nog grotere, mooiere en kleurige tempels. Onderweg zien we een aantal begrafenissen, de kist ziet er prachtig uit met een foto van de overledene; wel van papier, want straks wordt alles verbrand. Ook doen we een aantal nuttige boodschappen, vooral fruit, groenten en brood voor de komende zeiltocht.
De dorps-tempel aan het strand bij Lovina
Terug op de Pélagie gaat het oude oliefilter er in met nieuwe olie. De motor loopt gladjes, dus voorlopig moet het maar zo. Morgen vertrekken we voor een vierdaagse zeiltocht naar het noorden, naar Borneo waar we de orang-oetangs willen gaan bekijken, ook weer leuk!
Nee, er zijn weinig foto's bij dit verhaal, als je problemen moet oplossen, staat je hoofd niet naar fotograferen!

Geen opmerkingen: