donderdag 19 mei 2016

Tegenstrijidge verwarrende weersvoorspellingen (vervolg)

Sinds ons laatste bericht zijn we twee dagen en twee weersvoorspellingen verder. De voorspelling van 16 mei was weer redelijk goed: met flink doorzeilen zouden we voor het slechte weer in de Azoren kunnen zijn. Dus meteen hebben we de Pélagie vol gas gegeven: het rif eruit en op zoek naar zoveel mogelijk wind.
De voorspelling van gisteravond, 17 mei was weer heel anders. Niet voor de komende drie dagen, maar wel voor de dagen daarna. De harde wind, wel uit de goede richting, komt twee dagen eerder en verder zuidelijk, helemaal tot de 34e breedtegraad. Voor die flinke storm zullen we niet in een veilige haven zijn, dus nu zijn we weer aan het vertragen en blijven de komende dagen rond of onder de 34e breedtegraad. Na het slechte weer wordt de wind ook meer meer tegen, maar nu denken we: "Dat is zo ver weg, we zien wel".
Dus eigenlijk hebben we geen idee wat er aan het einde van de week gaat gebeuren we wachten het (on) geduldig af.
De andere schepen van ons radionetje komen wel voor het slechte weer aan. We blijven over samen met Superted die een paar dagen geleden van Bermuda is vertrokken.
Voorlopig is het hier nog comfortabel. Er is genoeg te eten aan boord, de watermaker maakt water, de zon en de generator zorgen voor elektriciteit. We hebben nog een paar duizend elektronische boeken om te lezen. Ons meest recente fotoboek schiet ook al lekker op.
Het wordt wel steeds kouder nu we meer noordelijk varen. De korte broeken blijven in de kast, de dekbedden en warme truien zijn tevoorschijn gehaald en ik maak iedere avond een kruik voor ik in mijn bedje duik. Vooral 's nachts is het behoorlijk fris. De nachten zijn heerlijk helder: het is bijna volle maan.
De afgelopen dagen zagen we regelmatig doorzichtige lichtpaarse "kannetjes" langsdrijven. Eerst dacht ik dat het afval-plastic was, maar Nils wist het antwoord: het zijn "Portugese oorlogsschepen", een kwallensoort met hele lange giftige tentakels. Ze houden zich drijvende met luchtkamers, een leuk gezicht om ze zo te zien langsdrijven.
Nog 667 mijl te gaan, maar ook nu dat zegt niet zoveel. Voorlopig gaan we met een omweg en heel langzaam.. Volgens de weersvoorspelling van gisteravond zouden we vrijdag 27 juni aan kunnen komen. Maar dat verandert vast nog een aantal keren.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: