donderdag 4 april 2013

Op de grote stille oceaan......

De dagen rijgen zich aan een hier op ons kleine scheepje in de grote, eindeloze en stille oceaan. Met uitzondering van de Giggles hebben we tot nu toe geen enkel schip gezien. Wel praten we 2 keer per dag met onze korte golf radio met andere zeilers. 's Ochtend is er een algemeen "Pacific" net. 's Middags praten we met een aantal zeilboten die ongeveer gelijk met ons zijn vertrokken uit de Galapagos. Een andere Nederlandse boot, de Giggles, met Ben en Anya zit vlak bij ons. Op de derde dag konden we zelfs hun zeilen net aan de horizon zien.
We zien ook hier midden op de oceaan wel af en toe vogels. Er zijn veel vliegende vissen,
Regelmatig vinden we ze of dode inktvissen aan dek of in de kuip, we hebben al 2 keer een vis gevangen. Vanavond staat er verse Dorade op het menu met aardappelen, tomaten komkommer sla en mosterd saus.
Het weer is veranderlijk, stralende dagen en dagen met wolken met af en toe een bui, wisselen elkaar af. De wind is redelijk constant uit de Zuid Oost hoek; we maken prima voortgang en halen tussen de 130 en 160 mijl per etmaal.
Natuurlijk zijn er ook kleine probleempjes. Op de tweede dag blijkt er een boel water in de bakboord bilge te staan, de bodem van de boot. Ongerust pompen we het weg, maar gelukkig komt er weinig meer bij. Het ontsnappingsluik aan stuurboord kant, waar de golven met veel geraas tegen aan slaan, blijkt een beetje te lekken! Wordt de Pélagie een beetje oud? We leggen er handdoeken tegenaan en wringen die ieder 2 uur uit. Straks voor anker (over ruim 13 dagen!) kunnen we er pas goed naar kijken en een oplossing proberen te vinden. Waarschijnlijk heeft ook het ontsnappingsluik aan bakboord gelekt toen we naar de Galapagos zijn gezeild en is zo het water in de bilge gekomen. Toch maar even goed in de gaten blijven houden.
Tussen alle huishouden en klusjes door, hebben we heerlijk tijd om te lezen. Ik ben eindelijk begonnen aan de Millennium trilologie. Deze boeken hebben we 3 jaar geleden in Plymouth geruild, met het doel ze op de grote Pacific oversteek te lezen. En dat is dus nu, deel één en twee zijn al uit. Morgen begin ik aan deel 3.
Op de tweede en derde dag toen er veel buien in de lucht zaten, deed onze korte golf zender het niet. Gelukkig hebben we de Iridium telefoon waarmee ook berichten kunnen versturen. Gisteren bij helder weer was de korte golf radio wel weer snel. Dus als jullie een dag geen positie van ons krijgen, wordt dan niet ongerust.
Vandaag 4 april hebben we nog 2170 mijl te gaan. Morgen hebben een derde afgelegd!
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen: